Öncelikle konu ile ilgili detaylı olarak kaynakları ile size bilgi vereceğiz. Şunu belirtelim ki, günümüzde bir çok hoca bu konuda farklı argümanları savunarak “kendi inanışları doğrultusunda insanları yönlendirerek” fetva veriyorlar. Ama bu yanlış olup, Peygamberimizin bu konuda hadisleri sabittir. Bu hadislerden yola çıkacak olursak eğer, en kısa açıklaması ile kişinin saç ekletmesi, saçtan yapılmış peruk kullanması caiz değildir. Bunu birazdan daha detaylı bir hale getirecek ve aklınıza takılan sorulara da cevap vermiş olacağız.
İçindekiler
Biz kaynakları ile anlatacağız ve şunu da söyleyelim ki, caiz olmayan bir işin yapılması durumu da kişinin amel günahı olup, bunun için tövbe etmesi gerekiyor. Elbette ki yaptığı işin ne olduğunu bilmesi gerekiyor. Makalemizi okumaya devam ederken, yeni sekmede burada bulunan makaleyi açarak, daha Diyanet’in verdiği fetvalar ve yaptıkları arasındaki farkı da görebilirsiniz.
Evet saç ektirmek caiz olup, bunu biz değil din adamları söylüyor. Peygamberimiz bir çok saç konusunda bilgiler verdiği gibi, bu konuda da inanlara bilgi vermiştir. Sahih hadislerde (Buhârî, Libâs, 83; Müslim, Libâs, 33) yer alan bu bilgileri yorumlayan İslam Alimleri, genel olarak “başkasının saçının ekilmesi dinen caiz değildir” yorumunu yapmıştır.
Kısacası bir başkasından alınan saçların size ekilmesi caiz değildir. Ancak günümüzde saç ekiminde kullanılan yöntem, kendi saçınızın ekilmesi olduğu için, bunda her hangi bir sıkıntı bulunmuyor. Çünkü saç sizin bir organınız ve bu organınız bir yerden alınıp, başka bir yere taşınıyor. Bu nedenle saç ekiminde doğru olanın kendi saçının ekilmesi olduğu sonucu çıkıyor.
Okumanızı tavsiye ettiğimiz makalemiz; İstanbul’daki En İyi Saç Ekim Merkezleri ve 2022 Saç Ekimi Fiyatları
Genel olarak daha iyi görünmek için saç ektiriyor olsak da, bazı kişiler sadece estetik amacıyla da saç ektirmektedir. Bu konuda tam bir fetva olmadığını ve bu nedenle verilen fetvaların ise diğer estetik operasyonla eş tutulması olduğunu söyleyebiliriz. Yani burun estetiği, göğüs estetiği gibi ve hatta dövme ile kıyaslandığını söyleyebiliriz.
Günlük hayatımızda saç aslında bir ihtiyaç. Toplum içerisinde daha iyi bir imaj çizmenin yanında, kendinizi iyi hissetmek için de saç ektirmeniz gerekebilir. Bu soruya kendiniz cevap vermeli ve neden saç ektirmeniz gerektiği konusunda ikna olmalısınız. Dinen saç ektirmek caiz olmakla birlikte, estetik amacı güden saç ektirmesi ise tam belirgin değil. Ama bunun da yapılması durumunda, şunu bilmelisiniz ki bu bir amel günahı olup, nasıl ki dövme yaptıranların tövbe etmesi gerektiği telkinlerinde bulunuluyorsa, sizde bu şüpheler ile saç ekimi yaptırdıysanız, tövbe kapısının açık olduğunu bilmelisiniz.
Gusül abdestin şartları vücudun tamamına su değmesidir. Abdest alınmasında ise baş mest edilir. Her iki durumda da baş kısmının suyla temas etmesi gerektiğini söyleyelim. Ancak saç ekiminde suyla temas etmemesi söz konusu değildir. Çünkü ekilen saçlar kafa tasına ekilir yani deri üstünde kalmaz. Abdestte temel suyun deri ile temas etmesidir. Yine dövmeden örnek verecek olursak eğer, dövme yaptırmak caiz olmasa da, abdest almaya engel bir durum bulunmuyor. Öte yandan geçici dövme yaptıranlar da dövme gidene kadar abdest kabul olmuyor. Bu yapılan dövme boya olduğu için, su ile derinin temasını engelliyor.
Görüldüğü üzere saç ekiminde abdestti engelleyecek bir durum yok. Ama peruk veya protez saçlar için bu durum söz konusu değildir. Onlara da değinelim.
Caiz değil. Ama gerçek saç olanlar caiz değil. Başka bir insanın saçlarından alınarak yapılmış olan peruğun takılması dinen uygun değil. Saç ektirmek caiz olmakla birlikte, peruk neden caiz olmadığı kafanızı karıştırabilir. Yine bununla ilgili hadislerin olduğunu da söyleyelim. İslam alimlerinin tam olarak bu konuda ki açıklamaları kısmen şu şekilde; “Bir kimsenin, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü bu gibi işlemlerde saygın olan insanın bir parçası kullanılmaktadır ki; bu, zorunlu haller dışında caiz değildir.”
Evet peruk takmak “zorunlu haller dışında caiz değildir.” Peki nedir bu zorunlu haller? Örneğin yaralanmalar, yanıklar, sağlık sorunları gibi sorunlardan dolayı peruk takmak zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda caiz oluyor. Sadece güzellik açısından kullanmak ise caiz değil.
Aslında peruk ile aynı mantık olup, protezde daha doğal bir görünüm ve yapıştırma işlemi yapılıyor. Bunlar her ne kadar farklılıklar olsa da, dinen peruk ve protez saçın caiz olması ise ipek, iplik, yün ve benzeri maddelerden yapılmış peruk ya da protez saçın takılması durumunda, fakihlerin çoğunluğu caiz görmektedir (Kâsânî, Bedâi’, V, 125 v.d.; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 107; İbn Nüceym, el-Bahr, VI, 133).
Her iki sonuçta caiz olmadığını bizlere gösteriyor. Ayrıca peruk veya protez saç kullanmanız durumlarında yine su ile deri temas etmeyeceği için, abdestte kabul olmayacaktır. Mecburi olarak kullanıyorsanız ve abdest almanız gerekiyorsa, bunları çıkarıp, abdest almalı ve sonrasında yeniden takmalısınız.