Zerdeçal dünya genelinde yaygın kullanılan, Hint kültürünün önemli bir baharatıdır. Öyle ki neredeyse tüm Hint yemeklerinde kullanılan baharat, başta yemeğe katmış olduğu safran sarısı rengi ile birlikte, ayrıca tam bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Haliyle zerdeçalın faydaları hakkında ciddi bilgiler alabilir ve bunlardan yararlanarak, sağlığınız için bir adım atabilirsiniz. Kısaca bahsetmek gerekirse vitamin, mineral ve uçucu yağları içinde barındıran zerdeçal, acımsı bir tada sahip olsa da, yemeklerde ayrı bir hava katmaktadır.
İçindekiler
Yine zerdeçal, Hindistan ve Çin başta olmak üzere, Günet Asya bölgesinde geleneksel tıp olarak tercih edilen zencefil ailesinin bir parçasıdır. Ayrıca tarih boyunca ve halen günümüzde Güney Asya ülkeleri başta olmak üzere bir çok yerde boya olarak da tercih edilmektedir. Yemeklere ciddi bir renk verdiği gibi, kumaşların boyanması içinde binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Öncelikle internet üzerinde dahi en fazla bilginin zerdeçal ve benzeri gıda ürünleri üzerine olduğunu söyleyelim. Bunda bir sakınca yok ancak, tam olarak zerdeçalı hiç bilmeyenler için yeniden anlatalım. Hint safranı olarak da bilinen, büyük yapraklı, sarı çiçekli bir otsu türünün kökleridir. Bu kökler sert bir yapıya sahip olduğu için, normal olarak dişleyerek tüketemezsiniz. Elbetteki bunda acımsı ve keskin bir tada sahip olması da geliyor. Toprağın altında olduğu için, topraksı bir aroması da bulunuyor.
A vitamini, E vitamini, C vitamini konusunda oldukça zengin olan zerdeçal, ayrıca B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve B9 vitamini de içermektedir. Antioksidan özelliğine de sahip olan baharat, bilim dünyasında da sürekli üzerine araştırmalar yapılan şifalı bitkilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra, aktif madde ise kurkumindir. Bu nedenle kurkuminoidler, dimetoksi kurkumin, zingiberon, turmeron, bisdemetoksi kurkumin, atlanton, şeker, protein ve uçucu yağlar bulunmaktadır. Bu özellikleri ele alındığında sadece baharat olarak kullanmak yetersiz bir hale geliyor ve sağlık üzerine bir çok olumlu sonuçları bulunan gıdalar arasında da yer alıyor.
100 gram zerdeçal tüketilmesi sonucunda aşağıdakileri elde edersiniz;
Kalori: 354 kcal
Karbonhidrat: 64.9 g
Protein: 7.83 g
Lif: 21.2 g
Toplam şeker: 3.21 g
Kalsiyum: 183 mg
Demir: 41.4 mg
Magnezyum: 13.0 mg
Fosfor: 18.1 mg
Potasyum: 2525 mg
Sodyum: 38 mg
A vitamini: 0 IU
C vitamini: 25.9 mg
Toplam yağ: 9.88 g
Doymuş yağ: 3.12 g
Trans yağ: 0 g
Doymamış yağ: 2.18 g
Tekli doymamış yağ: 1.66 g
Kolesterol: 0 mg
Ayrıca zerdeçal tüketiminden kaynaklı yan etkiler çok nadir görülmüştür. Bu yan etkiler ise hafif geçmiştir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren zerdeçal, ayrıca enfeksiyon hastalıklarına karşıda koruyucudur. Kronik rahatsızlığı bulunmayan sağlıklı bireylerin günde 3 gram (1 çay kaşığı) kadar zerdeçal tüketmeleri sonucunda, daha güçlü bir yapıya sahip olurlar. Ayrıca vücutta biriken ve kan pıhtılaşmasının nedenleri arasında yer alan trombositleri de büyük ölçüde azaltır. Yani kan pıhtılaşmasına karşın faydası çoktur. Kalp ve kanser riskini azaltan bir yapıya sahip olan zerdeçal, kolesterolü de düşürür ve dengede tutmanıza yardımcı olur. Alzheimer hastaları içinde önerilen bir gıda ürünü olması, yine göz görme kaybı olan “katarakt tedavisine” de yardımcı olur. Karaciğer enzimlerinin oluşumunu destekleyen zerdeçal, vücutta biriken toksinler ile de savaşır.
Yapılan bir araştırmaya göre sivilce oluşumunu engellediği, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına karşında oluşan semptomları azaltmada zerdeçalın faydalı bir gıda ürünü olduğu görünmüştür. Antioksidan ve antienflamatuvar sayesinde ciltte oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Ciltte ki renk dengesini eşitlemede, nemlendirmede de etkili olan ürün, özel karışımlar sayesinde hazırlayacağınız maske ile bunu yapmanızı sağlıyor.
Zerdeçalı doğru şekilde karışımlar ile tüketmeniz durumunda öksürükten kurtulabilir, balgam atabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, oluşan yararları tedavi edebilir, enfeksiyonlara karşı daha güçlü olabilirsiniz. Ancak öncesinde nasıl tüketilmesi gerektiğini de bilmelisiniz. Katı halde alarak kendiniz rendeleyerek veya ince dilimler halinde yemeklerinize, karışımlarınıza ya da tüketmiş olduğunuz yoğurt içine katabilirsiniz. Ayrıca toz halinde de satılan zerdeçal, daha kolay bir kullanım sunduğu için, içtiğiniz çaya bile biraz atmanızda bir sakınca olmayacaktır.
İçerisinde kurkumin olduğu için ve kurkumin ise sıcakta ya da yoğurtta eridiği için, bu baharatında buna göre tüketilmesi gerekmektedir. Örneğin cilt bakımı için maske yapacakların yoğurt, zerdeçal ve zeytinyağı kullanması gerekiyor. Elde ettiğiniz bu maske sayesinde, cildinizde oluşan ince çizgilerden ve kırışıklardan da kurtulabilirsiniz.
Öksürük sorunu için, bal, zerdeçal ve sıcak su ya da açık çay veya süt ile elde edeceğiniz karışımı da tüketebilirsiniz. Her hangi bir sorun olmayacağı gibi, tüketim aşamasında örneğin akşam için hazırladığınız çorbanın içerisine de bir çay kaşığı zerdeçal baharatı ekleyebilirsiniz. Özellikle süzme mercimek çorbalarına çok iyi bir renk vermektedir.
Zerdeçal hakkında Fırat Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Memur Haberci olarak en güncel sağlık bilgilerini sizlere https://www.memurhaberci.com/saglik-haber/ kategorimizden yayınlıyoruz.
Bizi okumaya devam edin!