İçindekiler
Yazın saç ekimi işlemi yaptırmak bireylerin yaz tatillerinde yeni saçlara kavuşmak için tercih ettikleri bir yöntemdir. Yazın saç ekimi sonrasında dikkat edilecek uygulamalar ile bireyler yeni saçlarına kavuşabilir ve yeni döneme sağlıklı uzayan saçları ile girebilirler. Ayrıca belirtilmesi gerekir ki yazın saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler olduğu gibi kışın da saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.
Saç ekimi genetik, saçların yeterli beslenememesi ve bazı sağlık sorunlarından dolayı bireylerin kaybettikleri saçlarını geri kazanmalarını sağlayan bir uygulamadır. Saçın belli bölgelerinde meydana gelen dökülmeler sonrasında saç köklerinde yeniden saç üretimi olmaması halinde saç derisinde kelleşmeler oluşmaktadır. Köklerin yeterli beslenememesi zamanla köklerin işlevini yitirmesine ve saç oluşumunu durdurmasına neden olmaktadır. İşlevini yitiren ve üretimi durduran saç köklerin onarımı ve tekrar saç oluşumunun sağlanması için tercih edilen saç ektirme uygulaması, saç köklerinin uyarılmasını ve saç desteği ile yeniden üretime başlanmasını sağlamaktadır. Saç dökülmesine kesin çözüm olarak gerçekleşen saç ekim işlemi cerrahi bir uygulamadır bu yüzden ameliyat ortamında gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Saç ekimi işlemi uygulaması için öncelikle bireylerin muayene edilmesi ve kan gruplarının belirlenmesi gerekmektedir. Mikro uygulama ile gerçekleşen saç ekim işlemi cerrahi bir operasyon olduğu ve saç derisinin altına uygulama yapıldığı için bireylerin öncelikli muayene olması gerekmektedir. Bundan sonra gerçekleşecek olan uygulama adımları şu şekildedir.
Saç ekimi uygulama koşulları ameliyat ortamı olmalıdır. Bireylere lokal anestezi ve deri altı işlem uygulanmaktadır ve bu da tıbbi bir uygulamadır. Uygulama esnasında enfeksiyon oluşması ve doku zedelenmesi gibi durumların oluşmaması ve olası sorunlara anında müdahale edilebilmesi için uygulama, uzman kişiler tarafından ameliyat ortamında gerçekleştirilmelidir. Uygulama esnasında donör alınacak bölgenin uyuşturulması, köklerin alınması ve sonrasında pansuman uygulaması yapılmaktadır. İşlemin sağlıklı ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için hijyenik bir ortamda yapılması gerekmektedir. Uygulamanın başarılı olması uygulama işlemine, işlemi gerçekleştirecek kişiye ve uygulamanın gerçekleştiği zamana göre farklılık gösterebilmektedir. Bireylerin yeni dönem için yazın saç ekimi işlemi yaptırdığı görülmektedir. Yazın yapılan uygulamalar için bireylerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlara dikkat edilmemesi halinde ekilen yeni saç köklerinin zedelenmesi mümkündür. Saç ekiminin başarılı olması, saçların kısa sürede tutması, pratik saç kullanımı dönemine kısa sürede geçilebilmesi için bireylerin uygulama sonrasında dikkat etmeleri gerekmektedir.
Öncelikle bilinmelidir ki saç ekimi işlemi sonrası bakım önemlidir ve kışın saç ekimi yaptırdıktan sonra da dikkat edilmesi gerekenler vardır. Şimdi yazın saç ekimi yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedelim.
Yazın saç ekimi işlemi gerçekleştirecek olan bireylerin işlemden sonra 15 gün boyunca denize girmemeleri gerekmektedir. Tuzlu suyun uygulama sonrasında saç köklerine zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Bireyler saç ekim uygulaması sonrasında 4 ila 8 saat içinde taburcu edilirken uygulama sonrasındaki 10 – 15 gün boyunca bireylerin dikkatli olması gerekmektedir. Saç ekimi uygulamasından sonra uygulama gerçekleştirilen bölgeye 10 – 15 gün içinde herhangi bir darbe alınması süreci olumsuz etkileyebilmektedir. Yazın yapılan uygulamalarda deniz suyu, güneş ışınları olumsuz koşulların oluşmasına neden olabilmektedir. Bireylerin yazın gerçekleştirilen saç ekimi işleminden sonra dikkat etmesi gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır.
Yazın saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bireylerin saç ekim sürecini daha verimli geçirmelerini ve sağlıklı saçlara kavuşmalarını sağlamaktadır. İşlem sonrasında 4 – 8 saat sonra taburcu olan bireylerin uygulama bölgesine karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Yazın saç ekimi yapan bireylerin dikkat etmesi gereken hususlar şu şekildedir.
Saç ekimi işlemi sonrasında saçların tutması bireylerin uygulama sonrasındaki tutumu ile doğrudan bağlantılıdır. Bireylerin saç ekimi işlemi sonrasındaki 10 gün boyunca dışarı çıkmamaları ve su ile temastan kaçınmaları gerekmektedir. Bireylerin saç ekimi uygulamasından sonra gerekli önlemleri almaları ve dikkat etmelerinin yanı sıra uygulamanın yapıldığı zaman, saç ekiminin yapıldığı yer ve uygulama yapan kişinin deneyim düzeyi de saç ekim uygulamasının verimini etkilemektedir. Bireylerin deneyimli bir klinikte alanında uzman bireyler tarafından saç ekim uygulamasını yaptırmaları gerekmektedir. Cerrahi bir uygulama olması nedeniyle ameliyat ortamında gerçekleştirilmesi gereken uygulamanın yeterli hijyenik yapıya sahip olmayan yerlerde yapılması saç köklerinde bakteri oluşmasına ve ilerleyen dönemde enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu ve benzeri olumsuz durumların yaşanmaması ve ekim sonrası saç tutma oranının arttırılması için deneyimli kliniklere başvurulması gerekmektedir. Uygulama esnasında ekilen saç miktarı, saçın ekilme yönüne saçların tutma oranını etkilemektedir. Bireylere doğru ve yeterli uygulama yapılması halinde ortalama olarak %90 oranında saçlar tutmaktadır. Uygulama esnasında kullanılan donör bölge köklerinin doğru ayıklanması ve uygulaması uygulamanın verimini arttırır. Ayrıca saç ekim işlemini gerçekleştireceğiniz zaman da saçların tutma oranını etkilemektedir. Ekim işleminin yapıldığı döneme göre farklı önlemler alınmalıdır ve alınan önlemler yazın saç ekimi işlemi yapılması halinde artar ve bireylerin bu duruma dikkat etmeleri gerekmektedir.