İçindekiler
Çene şekil bozukluğu, doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan travmalara bağlı olarak gelişebilir. Çene şekil bozukluklarının ortaya çıkma sebepleri, birbirinden farklı etkenlere bağlanmaktadır. Bazı durumlarda çene yamukluğu için ameliyata gerek duyulurken, bazı durumlarda fizik tedavi gibi basit tedaviler yeterli olmaktadır. Çene yamukluğu, büyük oranda dışarıdan bakıldığında anlaşılmaktadır. Yüzdeki simetriyi bozan ve farklılık oluşturan çene yamukluğu, çene cerrahi ve estetik cerrahisi ortak çalışmasıyla kontrol altına alınmaktadır. Sadece estetik cerrahi altında isteğe göre uygulanabilen çene yamukluğu ameliyatları, sağlık sorunu oluşturması sebebiyle zorunlu olarak da uygulanabilir. Çene yamukluğu probleminin sebepleri ve çene ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazı içerisindeki alt başlıkların incelenmesi yeterlidir.
Çene yamukluğu problemi, doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan etkenlere bağlı olarak kendini gösterebilir. Çene şeklindeki bozuklukların asıl sebebi, çene kemiğinin kayması ya da çene eklemlerinin yerinden oynaması olmaktadır. Çene yamukluğunun kaynağı olan problemler, çenenin farklı şekilde olmasına ve yüz hatlarının farklılaşmasına yol açmaktadır. Yüz hatlarını doğrudan etkileyen çene yapısı, olası yamukluklara karşın yüz hatlarında asimetri oluşumuna yol açacaktır. Doğuştan gelen fizyolojik bozuklukların yanında, çocukluk döneminde karşılaşılan gelişimsel problemler ya da ileri dönemlerde yaşanan travmalar, çene yamukluğuna yol açacaktır. Çene kemiğindeki yamukluklar, çenenin öne doğru çıkması, üst çeneye göre geriye doğru gitmesi ya da çene ucunda şekil bozuklukları olarak sıralanabilir. Çene yamukluğunun oranları ve tedavileri, yamukluğun kaynağına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Çene yamukluğunun nedenleri, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde doğuştan meydana gelen çene yamukluğu sorunları, bazı kişilerde sonradan ortaya çıkan travma ve kazalara bağlı olarak kendini gösterebilir. Çene yamukluğu problemlerinin kaynağı tespit edilmeden, hastalar için tedavi süreci başlatılamamaktadır. Çene yamukluğunun oluşum sebepleri aşağıda sıralanmıştır:
Yukarıda sıralanan sebepler, çene yamukluğunun temel kaynaklarını oluşturmaktadır. Çene eklemindeki disklerin kayması ve şiddetli rüzgarda kalınması da çene yamukluğunun nedenleri arasındadır.
Yamuk çene ameliyatı için hastalar uzmanlar tarafından muayene edilerek, ameliyat öncesi herhangi bir aksaklığın olup olmadığı anlaşılmaktadır. Çene yamukluğu ameliyatı öncesinde, hastalar röntgen ve MR gibi birçok görüntüleme cihazına alınır. Hastalar ameliyata uygun bulunduktan sonra, aşağıda sıralanan adımlarla çene yamukluğu ameliyatı gerçekleştirilir:
İleri ya da geriye doğru meyilli olan çene kemiği düzeltildikten sonra, kesilen yerler görünmez şekilde dikilecektir. Dikişlerin yapılmasının ardından, hastalar odaya çıkarılır ve dinlenmeye bırakılır.
Çene ameliyatının iyileşme sürecinde, hastalar 1 gece boyunca hastanede gözlem altında tutulmaktadır. 1 gece gözlem altında tutulan sürede, ameliyat yerine buz kompres yapılmaktadır. Buz kompres uygulamasının her 15 dakikada bir tekrarlayacak şekilde uygulanmasının sebebi, bölgedeki şişlik ve morlukların minimum seviyeye inmesini sağlamaktır. Şişlik ve morluk gibi komplikasyonları engelleyerek, ameliyat yerinin iyileşme süresi hızlandırılır. Ameliyat yerine buz kompres uygulaması yapıldıktan sonra, ertesi gün hastalar evlerine gönderilecektir. Hastalar ilk 3 gün yatarak dinlendikten sonra, evde yürümeye ve hafif şekilde hareket etmeye başlanabilir. Çene yamukluğu ameliyatı sonrasında ortaya çıkacak ağrıları gidermek için hastalara damar ve ağız yolundan ağrı kesici verilecektir. Hastaların normal hayatların dönmeleri için en az 4 aylık iyileşme sürecine ihtiyaç duyulur. İlk 1 haftanın ardından, hastalar kontrole çağrılır ve ameliyat yerinin istenen şekilde iyileşip iyileşmediği kontrol edilir. Ameliyat yerinde oluşan morluk ve komplikasyonları gidermek için gerekli ilaç tedavilerine de başlanacaktır.
Çene eklem sorunlarının nedenleri, hastaların doğuştan ya da sonradan yaşadıkları problemlere bağlı olabilir. Çene eklem sorunlarını tetikleyen faktörler ve dikkat edilmesi gereken uygulamalar, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:
Çene eklemlerinde problemlere yol açan bu faktörlerden uzak durularak, çatırdama, katlama, ağrı ve kilitlenme gibi sorunlar tamamen ortadan kaldırılabilir.
Çene eklem sorunlarının bulguları, aşağıda detaylı şekilde sıralanmıştır:
Çene eklemlerindeki kilitlenme ve ağrıların bulguları, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Çene kemiğindeki gelişmeler ve fark edilen bulgular, derhal çene cerrahına iletilmelidir.
Çene ağrılarının tedavisi, ağrıların kaynağına ve boyutuna göre değişiklik gösterir. Basit bir dinlenme uygulamasından, ameliyata kadar ilerleyen tedavi süreci hakkındaki detaylı bilgiler şu şekildedir: