İçindekiler
Çene eklem sorunları, birbirinden farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Çene eklem problemleri, hastaların durumuna ve ağrının boyutuna göre farklılık göstermektedir. Alt çene ve kafatası kemiklerinin bağlantı noktası olan çene eklemleri, olası problemlere karşın şekil bozukluklarına yol açmaktadır. Çene eklem bozukluklarının kaynağı tespit edilmeden, çene şekil bozuklukları ve ağrıları tedavi edilemez. Çene eklemlerinde ortaya çıkan problemleri gidermek için uzmanlar tarafından detaylı muayene yapılmaktadır. Çeneden ses gelmesi, sürekli çene ağrısının çekilmesi ve daha birçok konuya bağlı olarak, çene eklemlerinde kalıcı problemler oluşmaktadır. Sorunlar tespit edilmeden, çene eklem ağrıları ve şekil bozuklukları ortadan kaldırılamayacaktır.
Çene yapısı bozukluğu, alt çeneden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Alt çenenin normalden geride ya da ileride olmasına bağlı olarak, çene ekleminde sıkıntılar meydana gelmektedir. Çene eklemlerindeki diskin kayması ya da eklemlere dışarıdan darbe alınması gibi durumlarda, çene yapısında kaymalar meydana gelecektir. Çene eklemlerinin yerinden oynamasına bağlı olarak, yüz şeklinde farklılıklar meydana gelecektir. Çene yapısındaki farklılıklar, dışarıdan anlaşılır biçimde dikkat çekici olduğunda, çene cerrahisiyle isteğe göre eklem ve kemik düzeltmesi yapılacaktır. Çene kemiğinde ya da eklemlerdeki problemlere bağlı olarak, hastaların konuşma, gülme ya da yemek yeme gibi işlevlerinde problemler meydana gelebilir. Hastaların günlük hayatını olumsuz etkileyen durumlarda, çene ameliyatı ya da farklı tedaviler zorunlu kılınacaktır.
Çene yapısı bozukluğu ve çene şekli kaymaları, hastaların yüz tipini doğrudan etkileyecektir. Çene şeklinin üst çeneye göre ileride ya da geride olmasına bağlı olarak, yüz şeklinde farklılıklar meydana gelecektir. Yüz yapısının doğrudan değişmesine sebep olan çene eklem bozuklukları, beraberinde ağrı, yutkunma zorluğu ve konuşma zorluğu gibi problemler de olduğunda, kişilerin çene cerrahisi tedavisi görmesi zorunlu hale gelecektir. Çene yapısının yamuk olup olmadığı, dışarıdan bakıldığında anlaşılacaktır. Yan profilden ya da ön profilden görüntüleme yapıldığında, çenenin yüz simetrisine aykırı olduğu gözlemlenebilir. Yamukluğun yanında, çene hareketlerinin kısıtlanması, yemek yerken ağzın çok açılamaması, çiğneme esnasında çeneden takırdama sesi gelmesi, ısırma gücünün azalması, konuşmada zorluk yaşanması, şakaklarda ağrıların oluşması ve çene bölgesinde tutukluk hissinin oluşması gibi sorunlar, çene yamukluğunun belirtileri arasındadır. Çene kemiğindeki yamuklukların giderilmesi ve sorunların kaynağının tespit edilmesi için çene cerrahına başvurulması ve detaylı muayeneden geçilmesi gerekir.
Çene eklem problemleri, çene eklemindeki kaymalara, darbelere, travmalara ya da kazalara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aynı şekilde, doğuştan ortaya çıkan kalıtımsal çene eklemi problemleri, cerrahi müdahale olmadan normal hale getirilemez. Çenede takırdama ve katlama seslerinin ortaya çıkması, çene kemiğinin tutulması, çene yapısında eksikliklerin olması ve çenenin bir bölümünün olmaması gibi sorunlar, çene problemleri olarak nitelendirilmektedir. Çene eklemi, alt ve üst çenenin birbiriyle bağlantı kurduğu alanda yer almaktadır. Bu alanda ortaya çıkan sorunlar ya da boyun ve omuz kısmında meydana gelen travmalar, çene eklemi problemlerini tetiklemektedir.
Çene eklem hastalıklarının nedenleri, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:
Çene ameliyatı, çene şeklinde telafisi mümkün olmayan kayma ve zedelenmelerin olması durumunda uygulanmaktadır. Uzmanlar tarafından gerekli incelemeler ve araştırmalar yapıldıktan sonra, çene şekli bozukluğu için cerrahi müdahale başlatılacaktır. Çene şekil bozukluğu ameliyatının özellikleri, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:
Ameliyat tamamlandıktan sonra, bölge görünmez ipliklerle dikilir ve hastalar ayılması için odaya çıkarılır.
Çene ameliyatının iyileşme sürecinde, hastalar 1 gece gözetim altında tutulmaktadır. 1 gece boyunca, 15 dakika aralıkla ameliyat bölgesine buz kompres uygulaması yapılmaktadır. Buz kompres uygulamasının amacı, ameliyat yerinde herhangi bir şişlik ya da morarmanın olmamasıdır. Komplikasyonların en aza indirilmesi için bölgeye korse giydirilir. Ortalama 2 hafta boyunca, sadece sıvı ve yumuşak besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Ameliyatın ilk gününden itibaren, damar yolundan ya da ağız yolundan ağrı kesici tedavisi uygulanmaktadır. İlk 3 gün boyunca, hastaların ağrısı şiddetli olur ve üçüncü günün ardından, ağrılar yavaşça azalmaya başlar. Ameliyatın ikinci gününden itibaren, hastalar ev içinde dolaşabilir. 1 hafta sonra ikinci kontrol için hastaneye gidilmesi ve dikişlerin aldırılması gerekir. Ortalama 4 ay boyunca devam eden iyileşme süreci sonucunda, hastalar normal yaşamlarına geri dönebilirler.
Çene ameliyatının etkileri kalıcı olduğundan, hastaların ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyma ihtimali çok düşüktür. Çene eklemi ve çene yamukluğu ameliyatı, kemik üzerinde yapılan operasyonlar, dışarıdan herhangi bir darbe alınmaması ya da tetikleyen faktörlerden uzak durulması durumunda, çene ameliyatı ihtiyacı tekrarlanmaz. Çene yamukluğuna bağlı olarak yapılan çene düzenleme ameliyatı, ömür boyu kalıcılık sağlayacaktır. Eklemlerdeki kayma ya da hasarları gidermek için yapılan çene ameliyatı, eklemlerde tekrardan bir problem oluşmaması durumunda tekrarlanmayacaktır.