İçindekiler
Çene eklem rahatsızlıkları, çene katlaması ve çene takırdaması gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Çene eklem yerindeki sorunlara bağlı olarak, konuşurken, yemek yerken ya da çeneyi hareket ettirirken ortaya sesler çıkacaktır. Çene katlaması ve çene takırdaması sorunlarının altında, birbirinden farklı nedenler yatıyor olabilir.
Özellikle uyku esnasında diş gıcırdatma ya da diş sıkma huyu bulunan kişiler, çene katlaması ve çene takırdaması sorunlarıyla karşılaşabilirler. Diş gıcırdatma sorunlarına acil önlem alınmadığında, ilerleyen dönemlerde ağır çene ve diş problemleriyle karşılaşılacaktır. Çene eklem sorunlarının temelinde yatan sebepler ve olası sorunların çözümleri hakkında merak edilenler, yazı içerisinde detaylıca ele alınmıştır.
Çene eklem sorunlarının nedenleri, kişilerde çene kayması, çene takırdaması ve daha birçok sorunun oluşmasına yol açacaktır. Çene eklem sesleri ve çene takırdamasının nedenleri arasında sayılan faktörler şunlardır:
Yukarıdaki alışkanlıkların devam ettirilmesi, çene takırtılarının, çene kıtlamalarının ve çenedeki disk kaymalarının ilerlemesine yol açacaktır. Erken dönemde tedbir alınmazsa, hastalarda geri dönülmez rahatsızlıklar meydana gelir.
Çene sorunlarının bulguları şu şekildedir:
Yukarıda sıralanan belirtilerle karşılaşıldığında, derhal bir uzmana başvurulması gerekir.
Çene takırtısını engellemek için yapılması gereken belli başlı yöntemler bulunmaktadır:
İlerleyen ağrı ve takırtı sesleri için diş hekimlerinin başlatacağı tedavi yöntemlerine uyum sağlamak gerekir.
Yemek esnasında çenenin takırdaması, çene eklem diskinde ortaya çıkan kayma ve farklı sorunlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çene eklem diskinin kayması ve kaydıktan sonra geriye doğru şekil alması, çene eklemlerinde ses oluşumuna yol açmaktadır. Eklem diskindeki sorunun asıl kaynağı, disfonksiyon ve kas spazmı sorunlarıdır. Belirtilen faktörler, dişlerin ağız kapanışını engelleyecek şekilde gelişmesi ve dizilmesidir. Diş diziliminin bozulmasına yol açan etken, genellikle 20’lik dişlerin çıkarak dişleri sıkıştırmasıdır.
Diş diziliminin bozulması, çene problemleri arasında yer almakta ve ortodontik tedaviyle düzene koyulmaktadır. Çene kemiğinde ve diskteki kaymaların normal hale getirilmesi için uzmanlar tarafından farklı tedavi yöntemleri kullanılacaktır. Belirtilen yöntemlerin başında, fizik tedavi uygulamaları yer almaktadır. Gerekli tedavilerin tamamlanması ve çene takırtısına yol açacak faktörlerden uzak durulması şartıyla, çene takırdaması ve çeneden gelen kıtlama sesleri ortadan kaldırılacaktır.
Yemek Yerken Oluşan Çene Takırdamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yemekte oluşan çene seslerinin giderilmesi için yemek esnasında oldukça küçük lokmalar tercih edilmelidir. Büyük lokmaların çiğnenmeye çalışılması, ısırma esnasında ağzın çok fazla açılması ya da hızlı hızlı çiğneme çabalarına girilmesi, çene kemiği ve disklerde kaymalara yol açacaktır. Çene disklerinin yerinden hareket etmesiyle birlikte, çiğneme esnasında çeneden takırtı sesleri gelecektir. Yakın zamanda dolgu ya da diş tedavisi yaptırıldığında, çiğneme esnasında o bölgeden ses gelme riskinin olduğu unutulmamalıdır.
Çene ve dişlerden gelen sesler takip edildikten sonra, fiziki etkiler ve doğuştan gelen etkiler de dikkate alınmalıdır. Sürekli tekrarlayan çene sesleri için diş hekimlerine başvurulması ve tüm şikayetlerin iletilmesi gerekir. Diş hekimleri tarafından, xm ve tmj eklemlerinin durumu kontrol edilmektedir.
Çene Eklem Seslerine Yol Açan Durumlar Nelerdir?
Çene takırdaması nedenleri arasında yer alan faktörler, aşağıda listelenmiştir:
Yukarıda sıralanan faktörler, çene eklemi disklerinde kaymalara yol açacaktır. Çene diski kayması sonucunda da hastaların konuşması, yemek yemesi ya da çenesini hareket etmesi durumunda takırtı sesleri ortaya çıkar. Çene eklem seslerinin devamlı olarak görülesi ve bu seslere, kasılma ya da ağrı gibi etkenlerin de eşlik etmesiyle, kişilerin uzman muayenesinden geçmeleri gerekecektir.
NOT: Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, teşhis ve tedavi yerine geçmez.