Çene Kayması ve Çene Ağrıması Neden Olur? Hangi Bölüm Bakar?
Çene ağrısı oluşumu, birbirinden farklı etkenler sonucunda ortaya çıkabilir. Sadece akut bir problem sonucu oluşabilecek çene ağrısı, çene kayması ya da farklı bir kronik problem üzerinde de ilerleyebilir. Çene kayması sorunuyla birlikte, hastalarda dayanılmaz çene ağrıları ve kramplar meydana gelecektir. Çene kaymasının teşhisi için uzmanlar tarafından detaylı muayene ve kontroller gerçekleştirilebilir. Kısa süreli ve hafif şekilde ilerleyen çene ağrısı çok fazla dikkate alınmasa da dayanılmaz şekilde tekrarlayan ve gittikçe şiddetlenen çene ağrısı, farklı hastalıkların habercisi olabilir. Çene kayması ve çene ağrısı hakkında merak edilenler, tüm detaylarıyla yazı içerisinde belirtilmiştir.
Çene Rahatsızlıkları Nasıl Oluşur?
Çene problemlerinin oluşumu, doğuştan ya da sonradan meydana gelen bazı sorunların tetiklemesiyle ortaya çıkabilir. Çene eklemi, boyun, omurga, ağız ve dişlere yakın bir pozisyonda konumlanmıştır. Bu bölgede ortaya çıkan sorunlar, doğrudan çene eklemini ya da diğer bölgeleri etkilemektedir. Çiğneme, konuşma, yutma, gülme ve nefes alıp verme işlemleri esnasında sorunsuzca hareket eden çene eklemi, ortaya çıkan sorunlara bağlı olarak hareket etmekte zorlanmaktadır. Üst çene kemiği hareketsiz olurken, alt çene kemiği günde ortalama 2 bin defa hareket etmektedir.Boyun ve çene kaslarının ortak hareketiyle meydana gelen tüm fiiller, çene kemiği ya da eklemin yakındaki bölgelerde ortaya çıkan sorunlara bağlı olarak ağrıyabilir. Dışardan çene eklemine alınan bir darbeyle, çene eklemi kaymaları ya da farklı problemlerin görülme riski yüksektir.
Çene eklemi sorunlarının nedenleri, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:
Bruksizm adlı diş gıcırdatma hastalığı ya da sürekli diş sıkma alışkanlığının olması, çene eklemi sorunlarına yol açabilir.
Başın ön tarafa doğru meyilli şekilde durması ya da buna benzer farklı duruş bozuklukları, çene eklemi kaymasına ya da sorunlarına sebep olmaktadır.
Dişlerdeki dizilim sorunları ya da çene kapanışındaki yapısal bozukluklar, çene eklemi sorunlarına yol açacaktır.
Yiyecekleri tek taraflı çiğneme alışkanlığı, çene ekleminde kaymalara sebep olmaktadır.
Psikolojik sebeplere bağlı olarak çene kaslarının kasılması, çene ağrısı ve çene kaymasına sebep olacaktır.
Aşırı soğuğa maruz kalmak, çok şiddetli rüzgarın karşısında durmak, farklı travmalar atlatmak, sürekli ağızdan nefes alıp vermek, tırnak yeme alışkanlığına sahip olmak, ya da çok büyük lokma ısırarak çiğnemeye çalışmak, çene eklemi kaymasına sebep olacaktır.
Tümör oluşumu, bölgede enfeksiyon oluşumu ya da iltihaplı romatizma oluşumu, çene eklemi kaymasına sebep olacaktır.
Çene Eklemi Sorunlarının Oluşturduğu Şikayetler Nelerdir?
Çene ekleminin oluşturduğu sorunlar, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:
Çene eklemi ve çene kaslarında hassasiyet oluşumuyla birlikte, dayanılmaz dereceli ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığıyla ortaya çıkan çene eklemi sorunları, bölgede ağrıya yol açacaktır.
Çene hareketlerinin kısıtlanması ve hareketlerin değişmesi, eklemdeki disklerin yerinden kaymasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Eklem anatomisinin bozulması ya da ağrı oluşumuna bağlı olarak, çene hareketleri kısıtlanmaktadır.
Çene ekleminden seslerin gelmesi, özellikle eklem diskinin yerinden kayması ve bölgenin kireçlenmesine bağlı olarak ortaya çıkacaktır.
Ağız duruşunda kaymaların meydana gelmesi, bölgedeki anatomik ve fiziki bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Ağzın açılış ve kapanış hareketleri de değişebilir.
Ağzın kilitlenmesi, bölgedeki ağrıya, eklem anatomisinin bozulmasına ve ileri evre kireçlenmeye bağlı olarak kendini gösterebilir.
Çene Eklemi Sorunlarında Kullanılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çene ekleminin tedavisi için kullanılan tedavi yöntemleri, tüm detaylarıyla sıralanmıştır:
Fizik Tedavi Uygulamaları: Ağrıların kontrol altına alınması, kasların gevşetilmesi ve ağız açıklığının normal seyrine gelmesi için yapılan masaj ve hareket tedavisidir.
İlaç Tedavisi: Kas gevşetici ve ağrı kesici gibi farklı ilaç tedavileriyle sorunlar kontrol altına alınmaktadır.
Soğuk – Sıcak Tedavileri: Çene ağrısını azaltmak ve egzersizleri kolaylaştırmak amacıyla kullanılan yöntemdir.
Eklem İçi Enjeksiyon Tedavisi: Eklemlerdeki kayganlığın artması amacıyla kullanılan yöntemdir.
Splint: Gece yatmadan önce, hastanın alt çenesine spin takılmakta ve eklemlerin gece boyunca açık kalması sağlanmaktadır. Bu şekilde diş sıkma problemi engellenir.
Manipülasyon: Eklem diskindeki kaymaların sonucunda ortaya çıkan kilitlenmeyi açmak için uygulanmaktadır.
Uyku esnasında dişleri gıcırdatma ve çeneyi birbirine kenetleme
Kemik dokusu iltihabı yani osteomiyelit oluşumu
Kireçlenme / osteoartit oluşumu
Sinovit ve kapsülit eklem yerlerinde görülen iltihaplanmalar
Sinüzit hastalığı
Migren ağrıları
Gerilim şeklindeki baş ağrıları
Sinir sistemindeki bozukluklardan kaynaklanan nöropatik ağrılar
Vücudun herhangi bir bölgesindeki kan akışının yavaşlaması ya da durmasına bağlı olarak görülen vasküler sorunlar
Romatoid artit
Tiroit sorunları
Fibromiyaliji sorunları
Multipl skleroz sorunu
Lyme hastalığı
Sistemik lupus hastalığı
Yukarıda sıralanan faktörler, çene ağrısıyla birlikte boyun ve omuz ağrılarına da yol açacaktır.
Çene Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Çene ağrısı tanısının konması için uzmanlar hasta şikayetlerini ve sağlık geçmişini dinlemektedir. Hasta geçmişi hakkında detaylı bilgi alan uzmanlar, hastaları fiziksel muayeneye almaktadır. Belirli hareketleri tekrarlayan ve belli noktalara baskı uygulayan hekimler, daha detaylı sonuç almak için görüntüleme cihazlarını kullanacaklardır. Hastalara eritrosit sedimantasyon hızı, C -reaktif protein ve hemogram gibi çeşitli kan testleri uygulanmaktadır. Röntgen ve MR gibi görüntüleme cihazları kullanılarak, çene kemiği ve disklerin son durumu net olarak görüntülenmektedir. Uzmanlar gerekli sonuçları incelemeye aldıktan sonra, çene ağrısının asıl kaynağını tespit edecektir. Çene ağrısının sebebi teşhis edildikten sonra, sebebe göre farklı tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Enfeksiyonal hastalıkların sonucunda ortaya çıkan çene ağrısı için hastalara antibiyotik tedavisi başlatılmaktadır. Bölgedeki iltihap ve enfeksiyon tamamen kuruduktan sonra, enfeksiyonu tetikleyen faktörler araştırılır ve bu etkenler ortadan kaldırılır.