Bilim Kurulu Üyesi Ünal açıkladı: Corona virüs ne zaman bitecek?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortadan kalkacağı tarihe yönelik açıklamalarda bulundu. Prof.Dr. Serhat Ünal, "Eğer insanlarımız her önleme uygun davranırsa, evinde izole bir şekilde kalırsa, ellerini sık sık yıkarsa umuyoruz ki haziran başında bizleri bir ferahlama bekliyor olabilir." dedi. Serhat Ünal daha sonra da toplanan verilere göre devletin gerektiğinde sokağa çıkma yasağı kararı verebileceğini ifade etti. Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüsün ülkemize diğer ülkelere oranla baktığımızda daha geç geldiğini ve bu yüzden de önlemlerde bulunmak için zaman kazandığımızı söyledi. Virüse karşı en büyük önlemin elleri sık sık yıkamak olduğunun altını çizen Ünal, eğer eller sık sık yıkanmıyorsa el dezenfektanı kullanılması gerektiğini ve eğer o da olmuyorsa kolonya sürülebileceğini vurguladı. Ünal," Evinizden çıkmayın, çıkarsanız da kalabalık yerlere girmeyip araya mesafe koyun. Bu bulaşma durumunu engellemek için ne yapılabilir?

Evden çıkmamak, toplu bir araya gelmemek ve araya mesafe koymak en iyi çözümlerdir. Virüs bulaşmış olsa bile elinizi yıkayıp dezenfekte ettikten sonra bu bulaşma zincirine bir dur diyorsunuz." Koronavirüs tehlikesiyle mücadele için önemli olanın sosyal izolasyonu sağlamak ve ellerin temizliğine önem vermek olduğu bir kez daha vurgulandı.

ZORUNLU OLMADIKÇA EVİNİZDEN ÇIKMAYIN

Koronavirüs salgınının gittikçe yayılmasını önlemek amacıyla insanlardan gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamalarını isteyen Prof. Dr. Serhat Ünal, "Evden dışarıyaçıktıktan sonra ne kadar temizlik yaparsan yap. Yaşlılarımıza bu yüzden yasak getirildi yoksa onları sevmediğimizden ya da dışarıda dolaşmalarını istemediğimizden değil. Amaç onların canını korumak çünkü hangi ülkeye ve veriye bakarsanız bakın ölüm oranlarının en çok 65 yaş üstünde olduğunu göreceksiniz." dedi. Daha sonra da evden zorunlu olarak dışarı çıkması gereken insanların el temizliğine ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerektiğini ekledi.

BU MÜCADELE NE ZAMAN BİTECEK?

Prof. Dr. Serhat Ünal, araştırmalara ve verilere göre vaka sayısının en üst noktaya ulaşacağı zamanın belirlenmesi için bilimsel hesaplamaların yapılabildiğini söyledi. Ancak bu hesaplamaların hepsi yine de tahminlerden oluştuğunu ekledi. Ünal, bu virüsün ne zaman ortadan kalkacağına ilişkin kendi öngörüsünü şu şekilde açıkladı: "İnsanlarımızın her önleme harfi harfine uyarsa, evden dışarı çıkmazsa, ellerinin temizliğine önem verirse tahminlerime göre yaz aylarına doğru bir ferahlama yaşayabiliriz. Elbette en içten dileklerimle bunu söylüyorum ama olabildiğince objektif baktığımda ve bütün önlemler alınmış olduğu takdirde Haziran başında bir ferahlama yaşayabileceğimize inanıyorum.

" SON KARARI DEVLET VERECEKTİR

Çin’den sonra en çok vakanın ve ölüm oranının yaşandığı ülkeler olan İran ve İtalya’da ilk vakanın çıkmasından yaklaşık 15 gün sonra sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi vurgulandıktan sonra Türkiye’de sokağa çıkma yasağı getirilmesinin ne zaman olabileceği soruldu. Prof. Dr. Serhat Ünal şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye’yi İran ve İtalya ile bir tutmak çok mantıklı olmayabilir çünkü o ülkelerin yapısı bizden farklı ve bu virüsü bizden daha önce yaşamaya başladılar. Neden ölüm oranları daha yüksek onu çözmek lazım ama onun dışında hangi önlemin ne zaman alınacağı Sağlık Bakanlığı kontrolünde. Bir yandan da danışma şeklinde çalışan bir Bilim Kurulu da bulunmaktadır. Her türlü araştırma ve veri toplama yapılmakta ama son karar devletin olacaktır. Elbette önümüzdeki günler bize neler olacağını gösterecektir ve gerektiği takdirde katı önlemler alınacaktır. Vaka sayısının artması önemli bir etken olacaktır ama benim de çok anlamadığım ekonomik bazı durumlar da düşünülüyordur. Kolayca verilecek bir karar olmadığını söyleyebiliriz."

"KRİTİK OLAN BU SÜRECİ ATLATABİLMEK"

Çin’den ve başka ülkelerden tedarik edilen ilaçların koronavirüs tedavisinde kullanıldığını açıklayan Ünal, bu ilaçların solunum cihazları ile beraber kullanıldığını belirtti. Bir yandan da ilacın mucizevi olmadığını, sadece virüsün çoğalmasını engelleyen bir ilaç olduğunu ve bu viral bir enfeksiyon olduğu için %94’ü kendiliğinden iyileşeceğini ekledi. Hastanede bakımı gerçekleştirilenlerin de çoğu kendiliğinden iyileşeceğini ama bu süre boyunca virüsün vücuda etkisi ölüme sebebiyet verebileceğini söyledi. Ünal,"Kritik olan ise bu süreyi atlatabilmek.Bu ilaç tedavisi için de planlamalar yapıldı ki kime ne zaman ilaç verileceği belli olsun. Perşembe günü Sağlık Bakanlığı çatısı altında Çin’den bir ekiple bir telekonferans düzenleyip tedavi süreciyle ilgili bazı sorularımıza cevaplar arayacağız." dedi. Bu ilaç tedavisi sayesinde olumlu gelişme gösteren hastaların olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, "Sadece kendi hastanemde tanık olduğum gelişmeleri sizlere aktarabilirim ama tedavilere olumlu yanıt verildiğini de eklemem gerekir. Tabii, önemli olanın evden çıkmayıp ellerimizi yıkamamız gerektiğini de unutmamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?