Hafta içi başbakan hafta sonu doktor

Mutlu Ejderha’nın ülkesi olarak anılan Butan’da başbakan hafta sonu devlet hastanesinde doktor olarak çalışıyor. Ülkenin en iyi doktorlarından olduğu söylenen Başbakan Lotay Tshering, doktor olarak çalışmaktan mutluluk duyduğunu söylüyor.

Himalayalar’da 750 bin nüfuslu Butan Krallığı’nın 2008’de mutlak monarşiye son vermesinden beri üçüncü kez düzenlenen demokratik seçimlerde başbakan seçilen Lotay Tshering, hafta içi başbakanlık yaparken cumartesi günleri doktor olarak hizmet veriyor. Gayri Safi Milli Mutluluk ölçüm politikası ve buna koşut Mutluluk Bakanlığı olmasıyla tanınan Butan’da, Başbakan Lotay Tshering, cumartesi günleri devlet hastanesinde çalışıyor.

yaşındaki Başbakan Tshering, doktorluk mesleğine devam etmesiyle ilgili olarak, “Benim stresimi alıyor. Kimisi golf oynar, kimisi ok atar, ben de ameliyat yapmayı seviyorum. Sadece hafta sonlarımı burada geçiriyorum” diyor. Başbakan, doktor önlüğü ve sandaletleriyle hastanenin koridorlarında turlarken insanlar durumu garipsemiyorlar.

 

ORMANLAR ANAYASA GÜVENCESİNDE

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yerine Gayri Safi Milli Mutluluğu (GSMM) ölçen Budist krallıkta GSMM’nin temel direklerinden birini çevrenin korunması oluşturuyor. Burası dünyanın tek karbon negatif ülkesi. Yani atmosfere karbondioksit salımı yapılmıyor. Anayasa ülke topraklarının yüzde 60’ının ormanlık olmasını zorunlu kılıyor. Başkent Thimphu’da trafik ışıkları bulunmuyor, tütün ürünleri satılması ise yasak.

OKÇULUK, ULUSAL İÇKİ, EV SÜSLEMESİ OLARAK FALLUS… 

Televizyon ve internet yasağının ancak 1999’da kalktığı Butan’da en büyük eğlence, seri üretimi yapılmadığından ‘ateş suyu’ kıvamında olduğu söylenebilecek ulusal içkiden içerken okçuluk yarışmaları düzenlemek. Şer güçleri uzak tutmak için dış duvarlara fallus çizilmesi, ev süsleme sanatının en dikkat çeken unsuru.

Tüm bunlara rağmen ‘Gökgürültüsü Ejderhası Ülkesi’nin de yolsuzluk, kırsalda yoksulluk, genç işsizliği ve suç örgütleri gibi sorunları var.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ İÇİN KÖYLERE GİTMİŞ

Bangladeş, Japonya, Avustralya ve ABD’de eğitimini tamamlayan Başbakan Tshering, siyasi kariyerine sadece 6 yıl önce, 2013’te başlamış. O yılki seçimleri kaybeden Tshering, Kral Jigme Khesar Namgyel Wangchuck tarafından bir doktor ekibi kurup en ücra köylere ücretsiz tıbbi tedavi götürmekle görevlendirilmiş.

ÜLKEDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖNEMLİ İLERLEME 

Geçen yıl başbakan seçildikten sonra perşembe sabahlarını stajyer doktorlara tavsiyelerde bulunmaya ve cumartesi günlerini hasta tedavi etmeye ayıran Tshering, pazar gününü de ailesiyle geçiriyor. Başbakanlık ofisine gittiğinde doktor önlüğünü makam koltuğunun arkasına asan Tshering, bunun, seçim kampanyasında sağlık hizmetleriyle ilgili verdiği sözleri unutmamasını sağladığı görüşünde.

Butan’da hastalar sağlık hizmetleriyle ilgili doğrudan ödeme yapmıyorlar. Ama başbakana göre sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için yapılması gereken daha çok şey var. Ortalama yaşam süresindeki büyük artışa, bebek ölümlerindeki düşüşe, pek çok bulaşıcı hastalığın ortadan kaldırılmasına karşın, alkolizm ve diyabet gibi yaşam tarzıyla ilgili rahatsızlıklar artışta. Tshering “İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine giderek daha fazla odaklanmamız gerekiyor” görüşünde.

ÜLKENİN EN İYİ DOKTORLARINDAN 

Tshering’in hastalarından 40 yaşındaki Bumthap, mesane ameliyatının sonuçlarından memnun: “Ülkenin en iyi doktorlarından biri kabul edilen başbakan tarafından ameliyat edildikten sonra kendimi müsterih hissediyorum.”

Başbakana göre de siyaset yapmak doktorluk yapmak gibi: Hastanede hastaları tarayıp tedavi ediyorum. Hükümette politikaların sağlığını tarıyorum ve onları iyileştirmeye çalışıyorum.”  Başbakan, “Ölene dek ve artık burada olmayı istemeyeceğim güne dek bunu yapmaya devam edeceğim… Hafta içi arabayla işe giderken çok tanıdık bir dürtü beni yokluyor, direksiyonu sola kırıp hastaneye gitmek istiyorum” diyor

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?