Evde Sağlık Hizmeti Nasıl Alınır?

Evde Sağlık Hizmeti Nasıl Alınır? 

Evde sağlık hizmetleri sağlık kuruluşlarına gitme imkânı olmayan kişilere verilen hizmetlerin başında gelmektedir. Hasta, hasta yakını ya da diğer kişi veya kurumlar tarafından çağrılabilecek olan evde sağlık hizmeti yetkilileri, hasta olan ya da sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilere yardımcı olur. Evde sağlık hizmeti, özellikle koordinasyon merkezi tarafından hastanelerden taburcu olacak olan ve evde bakım hizmeti almaya ihtiyaç duyan vatandaşların yardım almalarını sağlayan en önemli hizmetlerden bir tanesidir. Koordinasyon merkezleri yapacakları incelemeler sonucunda hastanın durumunu da dikkate alarak uygun olan birimi ya da kişiye en yakın olan aile hekimini kişinin bulunduğu yere gönderecektir. Evde sağlık hizmetini bu şekilde temin eden kişiler bu sayede hastaneye gitme sıkıntısından da kurtulur.

Evde Sağlık Hizmeti Alınması İçin Ne Yapmalıyız?

Evde sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin yapması gereken en önemli işlemlerden bir tanesi “444 38 33” numaralı telefonu arayarak evde sağlık hizmeti almak istediklerini belirtmeleridir. Kişilerin genel durumlarını inceleyen yetkililer, bu kişinin evde sağlık hizmeti almasına kanaat getirirlerse en yakında bulunan aile birimleri ya da hekimler kişilerin ikamet ettiği adrese yönlendirir.

Evde Sağlık Hizmeti Almak İçin Başvuru Formu Doldurma 

Evde sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşların kullanabileceği diğer yollardan bir tanesi de  başvuru formlarını dondurmalarıdır. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan evde sağlık hizmeti alınması için başvuru formu aynı zamanda sitemiz üzerinden de indirilebilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın evde sağlık hizmetleri, Türkiye’nin her yerinde aktiftir. Özellikle kamu hastanelerinde özel olarak kurulmuş birimler tarafından yönlendirilen bu hizmetler kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda onlara sunulmaktadır. Bunun için öncelikle yapılması gereken yukarıda verilen iletişim adresinin aranarak evde sağlık hizmeti almak için kayıt yaptırılmasıdır.

 Evde Sağlık Hizmeti Almak İçin Kimler Başvuruda Bulunabilir

Evde sağlık hizmeti alabilecek olan vatandaşlar, diğer aile bireyleri ile yaşayan veya kimsesiz olan yaşlı, engelli, felçli yatalak ya da hayatını başkalarına bağımlı olarak devam ettirmek zorunda kalan bakıma muhtaç kişilerdir. Koah gibi solunum sistemi hastalığı olan bireyler de evde sağlık bakımı alabilirler. Tüm bunların yanı sıra evde sağlık hizmeti alabilecek olan diğer vatandaşlar ise kanser hastaları, yatağa bağımlı hale gelmiş ileri derecedeki kas hastaları, hastaneden taburcu edilen ve tedavisini evde devam etmesi kararlaştırılan hastalar, kaza geçirmiş olup da kısa süreli hemşirelik hizmetine gereksinim duyan hastalardır. Bu hastaların kendileri ya da yakınları yukarıda verilen iletişim adreslerinden ulaşmak şartıyla Sağlık Bakanlığı evde bakım hizmetlerinden faydalanabilir.

Evde Sağlık Hizmeti Alma Kapsamında Değerlendirilen Hizmetler Nelerdir

Evde sağlık hizmeti alma kapsamında yer alan hizmetler şunlardır;

  • Hastaya konulmuş olan tanı ya da bu kişinin planlanan tedavisi içinde kişinin ev ortamında muayenesi, tetkiki, tahlili, tedavisi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi evde sağlık hizmeti alma kapsamında yer alan en önemli maddelerden birisidir,
  • İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler,
  • Sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi,
  • Tıbbi cihaz ve medikal malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması,
  • Hastanın evde bakım sürecinde üstlenebileceği sorumlulukların kişiye aktarılması,
  • Evde hasta için kullanılacak olan ekipmanların bilgisinin yakınlarına ve hastaya verilmesi,

gibi yukarıda verilen pek çok hizmet evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hizmetlerdir.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?