Son dönemlerde Türkiye‘de ardı ardına açılan şehir hastaneleriyle gündeme gelen hastanelerin büyüklüğü konusu, listelediğimiz bu hastanelerle dünya genelindeki büyük hastane örneklerini ortaya koyuyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’nin en büyük hastanelerinin bilgilerini paylaştık. Gelin dünyanın en büyük hastanelerine ve bulunduğu ülkelere birlikte bakalım. Dünyadaki en büyük hastane hangisi?
Tayvan‘da bulunan ve 10.000 kişilik yatak kapasitesine sahip Chang Gung Memorial Hastanesi dünyanın en büyük hastanesi unvanını üzerinde bulunduruyor. Hastanede yılda yaklaşık 8.2 milyon hasta ayakta tedavi görürken hastanede yılda ortalama 167 bin cerrahi hasta alıyor. Hastane ilk olarak 4.000 yatak kapasiteli olarak 1978 yılında kurulmuş olup günümüzde bu sayıyı 10.050 kişiye çıkarmıştır.
Dünyanın ikinci büyük hastanesi ise Çin‘de bulunan, 4.300 yatak kapasitesine sahip Sichuan Üniversitesi Batı Çin Tıp Merkezi‘dir. Listenin 3. ve 10. sırada ise Türkiye‘den hastaneler var..
İşte sayılarla ve sıralamalar ile dünyanın en büyük hastaneleri listesi;
1 Chang Gung Memorial Hastanesi 10,000 Tayvan
2 Sichuan Üniversitesi Batı Çin Tıp Merkezi 4,300 Çin
3 Ankara Şehir Hastanesi 3.820 Türkiye
4 Sırbistan Klinik Merkezi 3,500 Sırbistan
5 Chris Hani Baragwanath Hastanesi 3,400 Güney Afrika
6 Ahmedabad Sivil Hastanesi 2,800 Hindistan
7 Geleneksel Çin Tıbbi Pekin Hastanesi 2,500 Çin
8 Presbyterian Hastanesi 2,478 ABD
9 Jackson Memorial Hastanesi 2,000 Florida
10 Kayseri Şehir Hastanesi 1,607 Türkiye Newsweek dergisi, dünyanın çeşitli ülkelerindeki bazı hastanelerin birinci sınıf doktorları, yüksek teknolojisi ve düşük maliyetleri ile giderek artan bir biçimde yabancı hastaları çektiğini belirtirken alanlarında dünyanın en iyi 10 hastanesini de seçti. Newsweek dergisi, son sayısında birinci sınıf doktorları, yüksek teknolojisi ve düşük maliyetleriyle giderek artan biçimde yabancı hastaları çeken dünyadaki çeşitli hastaneleri kapak konusunu yaptı. Dergi, ABD’deki sağlık maliyetlerinin tırmandığına, Amerikan halkının ülkenin GSYİH’ sinin yüzde 16’sını sağlıkta harcadığına, Batı Avrupa’da durumun pek farklı olmadığına dikkat çekerek Sağlığa kavuşmak için yurt dışına gitme fikri, giderek daha çekici hale geliyor diye yazdı.
Yılda 150 binden fazla Amerikalı ve Avrupalının tedavi için yurt dışına gittiği tahminlerine yer veren dergi, Asya’daki büyük hastanelerin Amerikan, Avrupalı ve Ortadoğulu hastalarını çekmek için aktif bir çalışma içinde olduğunu belirtti. Kimi hastanelerin hastaları karşılamak üzere havaalanlarına limuzin gönderdiğini kaydeden dergi, seyahat acentelerinin sağlık turizminin 2012 yılına kadar Asya ülkeleri için yılda 4.4 milyar dolarlık bir kaynak yaratabileceği tahmine de işaret etti. Newsweek, hasta çalışanını tedavi için yurt dışına gönderen Amerikalı işverenin yüzde 80 oranında tasarruf yapabileceğini belirtirken de ABD’de 50 bin dolara mal olan bir anjiyo müdahalesinin Hindistan’da 6 bin dolardan yapıldığına dikkat çekti.